5 علت اصلی نابسامانی در قیمت بازار محصولات کشاورزی، راه چاره اصلی امنیت مالی در بازار تولیدات زراعی

به گزارش کتاب یار مهربان، در ظاهر دلیل اصلی که به عنوان عامل نابسامانی محصولات کشاورزی بیان می گردد، حضور دلال ها و واسطه های زیاد است که موجب می گردد قیمت از سر زمین تا رسیدن به دست مصرف کننده چندین مرتبه افزایش یابد.

5 علت اصلی نابسامانی در قیمت بازار محصولات کشاورزی، راه چاره اصلی امنیت مالی در بازار تولیدات زراعی

به گزارش گروه مالی خبرگزاری کتاب یار مهربان، نابسامانی در بازار محصولات کشاورزی، دام و طیور اتفاقی تکراری است. در هر زمانی رخدادهای ناگواری مانند دفن جوجه های یکروزه، افت شدید یا افزایش شدید قیمت و ازدیاد برداشت و فساد حجم بالایی از محصولاتی مانند هندوانه، سیب، پیاز و... اتفاق افتاده و بازار محصولات کشاورزی را با حاشیه هایی روبرو نموده است. علاوه بر این موجب اتلاف بخش زیادی از هزینه های مالی از جمله هزینه فراوری بذر و محصولات شده است.

در سه ماهه نخست سال 1399 قیمت عمده فروشی پیاز، گوجه فرنگی و هندوانه در مزارع جنوبی کشوری عددی بین 200 تا 1000 تومان بر کیلوگرم بوده اما نابسامانی بازار محصولات کشاورزی موجب شده تا قیمت مصرف نماینده در شهر های مختلف تا 10 برابر افزایش یابد.

افت قیمت در بازار موجب شد تا هزینه های مراحل کاشت و برداشت کشاورزان تامین نگردد که همین عامل عدم برداشت آن ها در بعضی نقاط محصولات شده است. این موضوع علاوه بر زیان کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت فراورینمایندگان موجب هدر رفت منابع و افت کیفیت محصول و زیان مدت و بلندمدت مصرف نمایندگان و در نتیجه کاهش رفاه مالی کل جامعه خواهد شد.

در ظاهر دلیل اصلی که به عنوان عامل نابسامانی محصولات کشاورزی بیان می گردد، حضور دلال ها و واسطه های زیاد است که موجب می گردد قیمت از سر زمین تا رسیدن به دست مصرف نماینده چندین مرتبه افزایش یابد.

علل واقعی نابسامانی بازار محصولات کشاورزی

آنالیز های کارشناسی نشان می دهد که علل و ریشه های به هم ریختگی و نابسامانی قیمت و فراوری در بازار محصولات کشاورزی فراتر از بازی دلال ها است که در ادامه این دلایل به صورت مفصل آنالیز می گردد.

یکی از علت های مهم نابسامانی فقدان نقشه آمایش سرزمینی و نقش جامع فراوری کشاورزی در کشور است. در شرایط فعلی وزارت جهاد کشاورزی به عنوان فراوری نقشه آمایش سرزمینی جامع و الگوی کشت زمانی و مکانی برای محصولات کشاورزی در دست ندارد از این رو نمی تواند پراکندگی محصولات کشاورزی را کنترل و مدیریت کند. همچنین این وزارت خانه نقشه فراوریات کشاورزی و توزیع آماری فراوری محصولات کشاورزی را ندارد به همین خاطر اطلاعات دقیقی از مقدار محصول و زمان برداشت انجام آن ندارد.

دومین ایراد مدیریت بازار محصولات کشاورزی نبود بانک اطلاعاتی از میزان فراوری و قیمت در بازار محصولات کشاورزی است. همین موجب فقدان آمارهای به روز مربوط به حجم فراوری، سطح زیر کشت، هزینه فراوری و قیمت محصولات کشاورزی و تجمیع این آمارها بانک اطلاعات کشاورزی شفاف و همگانی، موجب شده نه تنها وزارت جهاد کشاورزی به عنوان نهاد متولی فراوری نسبت به شرایط کشاورزی در کشور با ابهام روبرو باشد بلکه بخش خصوصی و بخش فراوریی و علمی نمی تواند با دید روشن و شفاف نسبت به آینده برای فراوری و محصول خود برنامه ریزی کند.

تلاطم در تعرفه های صادراتی

سومین عامل افزایش به هم ریختگی در بازار فراوریات کشاورزی نابسامانی در ایجاد محدودیت های صادراتی برای محصولات دامی و کشاورزی است. تصمیمات دفعی و ناگهانی و بدون برنامه ریزی قبلی در حوزه تعرفه های صادرات موجب تشدید نوسانات قیمتی شده، به خصوص در سال های اخیر به دلیل افزایش قیمت دلار میزان صادرات در بعضی محصولات فرایند صعودی و نزولی نوسانی داشته است.

چهارمین علت نوسانات بازار کشاورزی نقص زنجیره های حمل و نقل، ذخیره سازی و صنایع تکمیلی محصولات است. یکی از لوازم مهم افزایش فراوریات کشاورزی افزایش ظرفیت بسته بندی، ذخیره سازی و فرآوری این محصولات بوده زیرا در فصول مختلف افزایش فراوری بعضی محصولات در نتیجه افت شدید قیمت موجب شده تا فساد محصولات افزایش یابد درحالی که اگر تعداد و توزیع انبارها و سردخانه های کشاورزی و ظرفیت تبدیلی و فرآوری محصولات کشاورزی افزایش یابد، علاوه بر کاهش میزان فساد محصولات مختلف می توان ارزش افزوده و اشتغالزایی بخش کشاورزی را نیز افزایش داد.

نبود تشکل های صنفی و فراوریی مستقل در بخش کشاورزی و فقدان تشکل های حقیقی موجب شده تا کشاورزی نتواند به صورت مستقل و یکپارچه برای محصول فراوری منطقه ای یا ملی خود تصمیم گیری کند.

راهکارهای حل معضلات بازار محصولات کشاورزی چیست؟

با این حال کارشناسان صاحب نظران حوزه مدیریت فراوری و بازار محصولات کشاورزی راهکارهای بسیاری برای بهبود شرایط بازار فراوریات بیان می نمایند. اجرا و تکمیل طرح های تهیه آمایش سرزمینی و نقشه جامع فراوریات کشاورزی و اجرا و تکمیل سامانه های اطلاعاتی برخط پایش محصول توسط وزارت جهاد کشاورزی، اولویت هایی است که می تواند فرایند فعلی بازار این محصولات را بهبود دهد و زمینه را برای اجرای طرح های اساسی فراهم کند.

4141/پ

منبع: خبرگزاری دانشگاه آزاد آنا

به "5 علت اصلی نابسامانی در قیمت بازار محصولات کشاورزی، راه چاره اصلی امنیت مالی در بازار تولیدات زراعی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "5 علت اصلی نابسامانی در قیمت بازار محصولات کشاورزی، راه چاره اصلی امنیت مالی در بازار تولیدات زراعی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید