شاکری: بسیاری از مجوز های کسب و کار زائد است، مزایای درگاه واحد صدور مجوز های کسب وکار (G4B)
به گزارش کتاب یار مهربان، عضو کمیسیون عمران مجلس گفت: استفاده از یک درگاه واحد برای صدور مجوز ها که در ایران با عنوان G4B شناخته می شود، می تواند به یکپارچگی در صدور مجوز ها منجر شود و از بین رفتن تعارض بین کسب و کار ها را در پی داشته باشد.
گروه اقتصادی کتاب یار مهربان، به زعم بسکمک از کارشناسان یکی از مسائل فعلی در فضای کسب و کار کشور، وجود مجوزهای متعدد برای شروع کسب و کارهاست که خود به یک مانع برای تولید تبدیل شده است. به ویژه اقدام دستگاه ها به صورت مجزا برای صدور مجوزها مانند یک مشکل لاینحل به نظر می رسد. این موضوع در بسکمک از موارد به صدور مجوزهای زائد و تکراری منجر شده است.
البته برای حل این مشکل نیز چاره جویی هایی نیز شده است. به طور مثال، طبق قانون اصلاح مواد 1 و 7 سیاست های اجرایی اصل 44 مصوب بهمن 99 ، دستگاه ها مکلف شده اند ثبت تمام درخواست ها و صدور مجوز خود را فقط از طریق درگاه ملی مجوزهای کشور انجام دهند. با این حال، تعیین نیست که چرا این قانون تا کنون اجرایی نشده است و دستگاه ها به صورت جداگانه و طبق روال قدیم اقدام به صدور مجوز می کنند. به گفته بسکمک از کارشناسان، دستگاه ها به خاطر در اختیار داشتن امضای طلایی و مزایایی که از صدور مجوزها به دست می آورند، حاضر نیستند به استفاده از درگاه ملی مجوزهای کشور تن دهند.
در همین رابطه با اقبال شاکری؛ عضو کمیسیون عمران مجلس درباره آنچه شرح دادیم گفتگو کردیم که در ادامه تقدیم می شود.
این کننده مجلس ضمن اشاره به وجود برخی دوباره کاری ها در اعطای مجوزها شرح داد: ما برای تسهیل فضای کسب و کار یک پنجره واحد تعریف و پیش بینی کرده ایم که تمامی مجوزها در اینجا ارائه شود و از رد و بدل شدن مجوز بین دوایر مختلف جلوگیری به عمل آید. این یک اقدام بسیار خوب است و به تسهیل فضای کسب و کار در کشور منجر می شود.
وی ادامه داد: برخی مواقع لازم است افراد مجوزهایی بگیرند که مجوزهای دیگری آن را پوشش می دهند و این دوباره کاری است. به طور مثال، وقتی که یک مرجع بالاتر اعلام می کند که این فرد شایستگی و صلاحیت انجام کاری را دارد، تمام مراجع پایین تر هم اعلام می کنند که ما هم باید به او مجوز بدهیم. این خلاف عقلانیت سلسله مراتب اداری است. مثل این است که یک دانشگاه به فردی لیسانس فلان رشته را بدهد و پس از ارائه این مدرک به یک اداره، آن اداره اعلام کند که من باید کشف کنم که تو دیپلم هم داشته ای. این نشان می دهد که آن اداره در حال انجام یک کار اضافه است و در واقع کارشکنی می کند. وقتی مرجع بالاتر که وظیفه احراز صلاحیت فرد را دارد، این کار را انجام داده است، بررسی دوباره این شایستگی به نحوی یک کار زائد است.
اقبال شاکری اضافه کرد: من با این موضوع موافق هستم که باید یکپارچکی در صدور مجوزها داشته باشیم تا از دوباره کاری ها جلوگیری به عمل آید. باید بررسی هایی که لزومی ندارند، حذف شوند.
عضو کمیسیون عمران مجلس با اشاره به لزوم اجرای قوانین در زمینه الزام دستگاه ها به استفاده از درگاه ملی مجوزهای کشور شرح داد: به نظر من باید در این زمینه نظارت قوی ای وجود داشته باشد. دیوان محاسبات معمولاً گزارش دستگاه ها را به صورت سالیانه ارائه می دهد و آن را پایش می کند. بنابراین، هیئت دولت و معاون اول ریاست جمهوری باید برای این موضوع وقت بگذارند و ببینند که چرا مصوبات هیئت دولت و یا مجلس اجرا نمی شود.
به گفته شاکری، در حال حاضر کار خوبی از طریق مجلس در کنار دیوان محاسبات در حال انجام است که به پایش قوانین می پردازند تا ببینند که کدام یک از آنها اجرا نمی شوند. این مبنای خوبی است تا جلوی عدم اجرای قوانین گرفته شود و از جمله قانون مربوط به الزام دستگاه ها به استفاده از درگاه ملی مجوزهای کشور نیز اجرایی شود. در این چارچوب مسئولانی که ترک فعل می کنند و به اجرای قوانین نمی پردازند باید پاسخگو باشند.
این کننده مجلس ادامه داد: الکترونیکی شدن صدور مجوزها اقدام بسیار مناسب و لازمی است که باید اجرایی شود. این فرایند بسکمک از مسائل را حل می کند. اما باید توجه داشته باشیم، صرف اینکه مجوزها به صورت الکترونیک صادر شوند، باعث نمی شود که همه مسائل از بین بفرایند. تمامی ادارات باید یک مرکز مدیریت و پاسخگویی را در کنار سامانه های الکترونیک خودشان داشته باشند تا بتوانند پاسخگوی افرادی که دچار مشکل می شوند، باشند.
وی اضافه کرد: ما نباید فقط به الکترونیکی کردن فرایندها بدون در نظر گرفتن روش هایی برای پاسخ به سوالات مردم اکتفا کنیم. مثلاً خود من به خاطر اینکه ببینم در سامانه جهش تولید مسکن چه می گذرد، به آن ورود کردم. متوجه شدم که کاربران در خیلی از جاها سوال دارند. در برخی موارد گزینه هایی به آنها داده می شود که نمی دانند چه تصمیمی بگیرند و نمی دانند که آیا با این تصمیماتشان در آینده از حق و حقوقی برخوردار می شوند یا نه. بنابراین، باید در کنار سامانه های الکترونیک که در زمینه مستندسازی امور کمک می کنند، حتماً این مرجع پاسخگویی هم وجود داشته باشد.
شاکری اضافه کرد: به طور کلی، استفاده از یک درگاه واحد برای صدور مجوزها که در ایران با عنوان G4B شناخته می شود، می تواند به یکپارچگی در صدور مجوزها منجر شود و از بین رفتن تعارض بین کسب و کارها را در پی داشته باشد. با استفاده از این درگاه، مجوزهای برتر نیازی به مجوزهای فروتر ندارند و به طور کلی صدور مجوزها روان تر می شود.
عضو کمیسیون عمران مجلس در سرانجام گفت: ما در استفاده از درگاه مجوزهای ملی کشور نباید به این موضوع بسنده کنیم که صرف استفاده از این درگاه به معنی تمام شدن کار است. بلکه باید در این زمینه مدیریت داشته باشیم و به استفاده از بسترهای پاسخگویی در کنار سامانه های الکترونیک بپردازیم. این درگاه دائماً باید مسائل را پایش کند و مسائلی را که دیده نشده است و در عمل با آنها روبرو شده اند را اصلاح کنند. متأسفانه چنین کاری معمولاً انجام نمی شود.
منبع: خبرگزاری دانشجو